Aan de slag met video

shutterstock - workshop contentcreatie
8
aug

Aan de slag met video

Toen ik vijftien was, was het haast een taboe om te vertellen dat je graag naar YouTubers keek. Ondertussen volg ik sommige YouTubers al ruim tien jaar. Wie had ooit gedacht dat video en met name YouTube zo groot zou worden?

Per dag wordt er zo’n 80.000 uur aan video op YouTube geüpload. Vorig jaar werden video’s op Facebook 1 miljard keer bekeken. Dit jaar is dat al 9 miljard keer. Het geldt nog steeds: 1 beeld zegt zoveel meer dan 1.000 woorden. Wist je dat mensen slechts 20% van wat ze horen en 30% van wat ze zien onthouden? Als je iets ziet én hoort tegelijk, onthoudt je daar maar liefst 70% van! Met video bereik je dus veel meer. Ga jij er ook mee aan de slag?

               “Iedereen kan aan de slag met video”

Het lijkt voor veel mensen een grote stap om te beginnen met video. Het is tegenwoordig echter nog nooit zo makkelijk geweest om een video te maken. Iedereen heeft zijn telefoon 24/7 bij of in de hand. Druk op record en daar ga je. Op bijna elke computer of telefoon zit een edit-programma, zoals  Windows Moviemaker. En begrijp je iets niet? Dan zoek je het toch even op YouTube op?

               “Ben en blijf jezelf”

Oké, maar waar kan ik dan over filmen? Eigenlijk over alles wat binnen je organisatie of vereniging speelt. Zoals activiteiten. Met korte teasers of een toffe aftermovie kun je mensen de activiteit laten (her)beleven. Maar ook verhalen van mensen achter de organisatie zijn mooi op beeld te vangen. Persoonlijke verhalen die raken, daar kan de kijker zich in verplaatsen. Blijf daarbij vooral jezelf en ga je niet leuker of anders voordoen dan je bent. Laat zien wat je bezig houdt en waarom je iets doet. Storytelling gevat in een video, dat trekt tegenwoordig de aandacht en daar bereik je mensen mee.

Bedenk nu eens 6 onderwerpen voor een korte video. Daarmee kun je al 6 maanden vooruit. Ga met een paar mensen samen zitten. Binnen mum van tijd heb je een hele lijst onderwerpen voor video’s. Maar het eerste begin maken kan moeilijk zijn. Daarom help ik je op weg met leuke onderwerpen.

Video-onderwerpen:

  • Algemeen verhaal over je organisatie, je vereniging of jezelf
  • Een kijkje achter de schermen bij…
  • Een dagje mee met…
  • In gesprek met je fans, klanten of deelnemers
  • Laat je vrijwilligers/medewerkers spreken
  • Geef je kijkers bruikbare tips en tricks
  • Teaser voor evenement of aftermovie

Kriebelt het er mee aan de slag te gaan? Kom dan vooral naar onze workshop Bereik meer fans in woord en beeld in september dan geven we je nog meer bruikbare en praktische tips. Heb je ondertussen een vraag? Laat het ons weten via info@spelbepalers.nl.

Leave a Reply