Op zoek naar creativiteit

Blog creatieve werkvomen
17
apr

Op zoek naar creativiteit

Wees creatief in je werk! Maar waarom is creatief werken belangrijk? Dan durf je namelijk anders te denken en te doen. Je probeert nieuwe dingen uit en bent minder bang om fouten te maken. Met hulp van creatieve werkvormen leer je veel van anderen en werk je efficiënter. Maar dat begint natuurlijk bij jezelf.

Mensen vinden mij creatief. Gek eigenlijk. Ik ben helemaal niet zo creatief, in de zin van knutselen en fröbelen. Dat laat ik liever aan mijn kinderen over! Maar ik heb altijd ideeën in overvloed, vaak met een creatieve titel of naam erbij. Dit komt vaak goed van pas in mijn dagelijkse werk. We proberen het altijd creatief en net iets anders aan te pakken dan mensen gewend zijn. In onze branche zit al veel creativiteit, want sport en bewegen stimuleert creativiteit. Bovendien stimuleert de kleur blauw het vermogen om creatief te denken. Dat creatief denken en werken zit dus wel snor bij Negen.

Creativiteit helpt om anders naar een uitdaging te kijken. Je kunt het ook omdenken noemen. Door een creatieve benadering val je op tussen al die andere mensen en organisaties die ook aandacht willen voor hun idee, bijeenkomst of plan. Een creatief concept zorgt voor een kapstok of een thema waaraan je veel zaken kunt koppelen. Mensen worden er enthousiast van en het leidt altijd tot nieuwe inzichten. Je hebt het bijvoorbeeld liever over fans dan over klanten, toch? Aan het thema fans kun je veel ophangen en iedereen heeft er een beeld bij wat tot de verbeelding spreekt en enthousiast maakt. Met kleine aanpassingen kun je al van iets ‘saais’ iets creatiefs maken. Een nota kun je traditioneel beginnen met inleiding, inhoudsopgave etc. Je kunt ook kiezen voor termen als warming-up, wedstrijdtactiek en scores. Wedden dat je de aandacht van de lezer trekt?

Creativiteit is natuurlijk niet iets waar je een half uur per dag mee bezig kunt zijn. Het ontstaat, vaak ineens, omdat je open staat voor inspiratie, voorbeelden en gedachten (van anderen). Omdat je durft te breken met routines, andere gesprekken aangaat en oprecht luistert en vragen stelt, zoals een kind dat iedere dag doet (waarom…?). Zo kijk ik zelf met belangstelling naar trends in lifestyle, mode, reizen en marketing. Het inspireert mij persoonlijk, maar levert ook altijd ideeën op voor ons werkveld. Daarbij ga ik dus graag branchevreemd. Vorig jaar zelfs met een inspiratiereis naar Silicon Valley.

Een boost aan creativiteit kan iedereen gebruiken, zeker de spelers in ons werkveld. Teveel papegaait iedereen elkaar na en met alleen gelijkgestemden kom je niet tot andere inzichten. De schuld ligt dan bij het systeem en iemand anders. Terwijl je juist zélf het verschil kunt maken. Met creativiteit kijk je anders naar uitdagingen. Je wordt spelbepaler in plaats van slachtoffer en kan het spel zelf veranderen. En wel met een beetje hulp van creatieve werkvormen. Ze helpen om dingen los te maken. Om de boel eens goed op te schudden. Het mooie is dat je hiermee sneller tot verrassende resultaten komt. Geen urenlange vergaderingen met verslagen of notulen waar niemand iets mee doet. Of waar een paar mensen (lees de slachtoffers) de boventoon voeren. In korte tijd veel ideeën verzamelen en er een paar bij de kop pakken en concreet uitvoeren. Dat geeft energie!

Dus breek met gewoontes en pas creativiteit toe. Had ik trouwens al gezegd dat creatieve mensen vaker liegen? Geloof me of niet. Of kom naar de Spelbepalers workshop op donderdag 26 april en ervaar het zelf.

Leave a Reply