Gezond en vitaal met beweegcoaches in de zorg

Blog bewegingsgerichte zorg afbeelding
27
jul

Gezond en vitaal met beweegcoaches in de zorg

We worden steeds ouder, het liefst zo lang mogelijk gezond en vitaal. Sport en bewegen dragen daar aan bij. Een uitdaging voor ons allemaal: hoe krijgen we ouderen, maar ook mensen met een beperking of chronische ziekte in beweging, zodat ze zo vitaal mogelijk oud kunnen worden? Dat kan met bewegingsgerichte zorg. Beweegcoaches van Negen Roel Krauth (Sport aan de Maas) & Annika Jabroer (Molenwaard Actief & Zederik in Beweging) vertellen over hun ervaringen.

Wat doen jullie als beweegcoach?

Roel: “Ik ben actief bij zorginstellingen om cliënten en bewoners letterlijk in beweging te brengen. Ik pas bewegingsactiviteiten aan op de behoeften van de cliënten. Samen met partners, zoals diëtisten en fysiotherapeuten, ontwikkelen we bewegingsaanbod op maat voor ouderen en mensen met een beperking.”
Annika: “Ik stimuleer ook ouderen om regelmatig te bewegen. Ik begeleid hen richting sport- en beweegaanbod wat aansluit bij hun wensen én fysieke mogelijkheden. Dat doe ik samen met sportaanbieders, huisartsen, de GGD etc.”

Waarom is het belangrijk de brug tussen bewegen en zorg te leggen?

Roel: “Beweging zou voor iedereen een onderdeel van de dagelijkse bezigheden moeten zijn. Het stimuleert sociale contacten, verbindt en verbroedert. Bovendien worden zelfvertrouwen en zelfredzaamheid gestimuleerd. Iedereen kan meedoen, dat geeft de mensen een goed en zelfs gelukkig gevoel. De praktijk is het bewijs er van. Een cliënt durfde tot voorheen niet (onder begeleiding) de trap af te lopen. De eerste keer duurde het 15 minuten voordat hij mee omlaag liep. Drie weken later loopt hij, met begeleiding, binnen 1 minuut de trap af en is hij enorm blij én trots!”
Annika: “Daarnaast kunnen we vraag en aanbod beter bij elkaar brengen. Door betrokken (zorg)partijen met elkaar te verbinden, sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan waardoor ouderen makkelijker in beweging komen.”

Zijn er bepaalde ontwikkelingen waar te nemen rondom bewegen en zorg?

Roel: “Er ontstaan steeds meer samenwerkingen, doordat partijen en organisaties de handen ineen slaan. Daardoor worden verbinding gelegd tussen cultuur, onderwijs, overheid, zorg, vrije tijd en bedrijfsleven.”
Annika: “Een andere zichtbare ontwikkeling is dat ouderen langer thuis blijven wonen. (Zorg)professionals zijn daardoor gelukkig al meer actief in de wijk en werken onderling nauw samen. Zij hebben een belangrijke signaalfunctie, die mij helpen om de best mogelijke begeleiding naar bewegen en een gezonde leefstijl te bieden.”

Hoe reageren mensen op jullie aanpak?

Roel: “De reacties bij mensen zijn in het begin vaak onzeker en afhoudend, maar als mensen eenmaal kennis hebben gemaakt met beweging, hoor ik veel positieve reacties.”
Annika: “Veel mensen hebben een klein duwtje in de rug nodig. De reacties zijn vaak enthousiast, zeker als we het anders aanpakken dan ze gewend zijn, door bijvoorbeeld een ludieke activiteit te organiseren of verschillende doelgroepen met elkaar te laten bewegen. Mensen kijken dan zelfs uit naar de volgende keer om weer te kunnen bewegen. We zien dat de mensen, zowel mentaal als fysiek, gezonder worden, maar er vooral ook veel plezier aan beleven. Daar doen we het voor.”

Wat betekent dit voor de toekomst van de zorg?

Roel: Het belang van bewegen wordt gelukkig door steeds meer mensen ingezien, ook in de zorgsector. Maar we hebben nog een grote uitdaging om daadwerkelijk iedereen in beweging te krijgen. Ik geloof in een toekomst waarin sport en beweging voor iedereen mogelijk is, daarom is het zo belangrijk dat we er in blijven investeren.”
Annika: “Dat klopt. Sport en bewegen worden in de zorg steeds belangrijker. Er zijn steeds meer ouderen, die we graag actief en fit houden, ook als ze een beperking hebben. De beweegcoach is een onmisbare schakel om sport, bewegen en zorg dichter bij elkaar te brengen”.

Leave a Reply