Het mag een maatje groter!

20
dec

Het mag een maatje groter!

In Silicon Valley heb ik vaak gedacht wat hebben wij Nederlanders toch een kruideniersmentaliteit. Wat denken wij klein! Gelukkig zijn er ook Nederlanders die dat hebben losgelaten en hun jongensdroom in Amerika hebben nagejaagd.

Ze werken al vanaf de lagere school samen. Jobert Abma en Michiel Prins uit het Friese Drachten. Nu zijn ze 28 en huren ze een halve etage van WeWork in een wolkenkrabber in het financiële district van San Francisco. Hun bedrijf heet HackerOne. Met 100.000 ethisch verantwoorde hackers in zeventig landen helpen ze inmiddels 650 klanten door, op verzoek van die klanten (waaronder Uber, General Motors en het Pentagon), in te breken in hun computersystemen. Hackerone is de spil in het web tussen enerzijds bedrijven die hun security willen laten testen en anderzijds een netwerk van externe hackers. Een echt voorbeeld van een netwerkorganisatie die succesvol vraag en aanbod op elkaar afstemt.

Dit sprookje over goede boeven begint met een neef van Michiel. Hij ontdekt een Engelstalig boek over programmeren. Jobert en Michiel weten in eerste instantie niets beters te bedenken dan alle voorbeelden over te typen. Ze zijn dan 11. Daarna komt het idee dat ze misschien, op basis van al die voorbeelden, iets nieuws kunnen bouwen. Ze bouwen een site, die wordt gehackt. “Dus gingen we onze site beschermen”, zegt Abma, “toen merkten we al snel dat we beter konden hacken dan bouwen”. De twee verzonnen een slimme marketingtruc. Ze boden bedrijven aan om een half uur te kijken naar zwakheden in hun computerprogramma’s. Als we niets zouden vinden, werd het hele bedrijf op taart getrakteerd. Dat hebben ze een half jaar gedaan, zonder ooit een taart hoeven weggeven!

Toen deed de kans zich voor om naar Silicon Valley te gaan.  “We zijn hier drie weken geweest”, vertelt Abma, “Facebook en Google zitten natuurlijk hier. Dat ging wel jeuken. We zijn honderd bedrijven één voor één afgegaan. We hebben ze allemaal gehackt, alle bedrijven zijn tenslotte kwetsbaar. We hebben aan de juiste personen een e-mail gestuurd: We hebben je gehackt, hier is het bewijs, en we bieden onze hulp aan om het te fixen. Eén derde reageerde niet en loste ook niets op. Eén derde reageerde niet, maar loste het zelf op. En één derde zei: kom langs, supergaaf! Zo zijn we bij Facebook en Google geïntroduceerd en bij hen aan tafel gekomen. Bij Facebook kregen we meteen een contract. En dat allemaal in drie weken”.

Een fraai succes als je net twintig bent, maar Prins en Abma merken nog iets anders op. Het blijkt in Silicon Valley erg moeilijk de juiste contactpersoon te vinden. Dus wordt wederom een list bedacht. “We hebben een website gebouwd waarop iedereen op een veilige manier kan aangeven dat zijn of haar bedrijf gesteund wil worden bij de veiligheid van de systemen. We hebben het geld dat we onder andere bij Facebook verdienden terug geïnvesteerd om deze business te beginnen”, zegt Abma.

Wat een verhaal vol inspiratie. Ook in de lokale gemeenschappen in Nederland hebben we enorm veel kennis en kunde zitten om problemen op een andere manier op te lossen. Onze eigen community van spelbepalers kan veel beter aangesproken worden. Leg eens een uitdaging uit de samenleving in die community om te zoeken naar vernieuwende oplossingen. Beloon vervolgens de community als ze van waarde zijn gebleken met hun oplossing!

Maar het is vooral een verhaal over lef, durven en doen. Het lukt die twee nuchtere Friezen, dus wie volgt? Een andere organisatie vol lef en durf is 42 University. Een disruptief onderwijsprincipe. Hierover in de volgende blog meer!

Leave a Reply