Kansen voor Nederlandse topsporters

Blog Judith Kansen voor Nederlandse topsporters afbeelding
8
mrt

Kansen voor Nederlandse topsporters

Nederland is topsportland bij uitstek. Toch is het voor veel topsporters moeilijk een zeker bestaan op te bouwen. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van topsporters. Daarvoor is een verandering in denken én doen nodig. Een stem vóór een verandering van het Nederlandse topsportklimaat.

Wanneer we de medaillespiegel van de zomer- en winterspelen bij elkaar optellen, is Nederland één van de beste 10 sportlanden ter wereld. Daar zijn we enorm trots op. Topsport is echter nog altijd geen volwaardig beroep in Nederland. De sporter moet naast de sport studeren of op zoek naar aanvullend inkomen. Steeds minder sporters kiezen echter voor een parttime studie naast hun sport. Waarom? Onderwijssystemen lijken niet ingericht op het leven van een sporter.

Als gemotiveerd sporter ben ik zelf door schade en schande wijs geworden. Ik werk hard om mezelf tot topsporter te ontwikkelen en prestaties te leveren op het hoogste niveau in mijn sport, atletiek. Het heeft een aantal jaar geduurd, maar het is gelukt. Mijn maatschappelijke sportorganisatorische omgeving is op orde. Daardoor heb ik de rust en de ruimte om mezelf verder te ontwikkelen. Ik heb een plek gevonden bij Negen waar ik mijn uren kan afstemmen op de trainingen en financiële zekerheid heb. Bovendien een werkplek waar sport geademd wordt en waar ik samen met mijn collega’s een lokale beweging in sport help realiseren. Dat levert veel energie op! Ik verschijn 6 dagen per week fris en fruitig op de atletiekbaan. Ik groei elke dag, als sporter én als mens. Ik heb mijn eigen topsportklimaat gecreëerd. Dat is vooral gelukt, omdat Negen géén systeem volgt, maar eigenzinnig is, zelf het spel bepaalt en kansen mét de sporter ziet.

Een sporter is tenslotte meer dan alleen zijn of haar prestaties.

Tijdens mijn studie had ik gelukkig een maatje, die met me meedacht. Iemand die accepteerde dat mijn tempo lager lag en zag dat ik alles gaf voor wát ik kon doen. Zo’n studiebegeleider heb je echt nodig, anders haal je de eindstreep niet. In mijn omgeving zijn helaas legio voorbeelden die illustreren dat de combinatie van studie en sport in Nederland moeilijk is. Talenten die beide ballen niet in de lucht kunnen houden door de te hoge werklast. Olympiërs, die op het moment dat ze gas kunnen geven voor hun studie, geen vakken meer kunnen halen, omdat ze eerder in het jaar ‘niet aanwezig’ waren. Terwijl andere studenten, zoals de voorzitter van een studievereniging of een deeltijdstudent met baan, wél in hun eigen tempo mogen studeren, lijkt dit voor de topsporter ongeoorloofd.
We kunnen toch ook voor een sporter een individueel studiepad uitstippelen? Dan kunnen sporters zich ontwikkelen tot topsporters mét een diploma op zak.

Als Nederland een beter topsportklimaat wil, moeten we de regels loslaten en sporters de kans geven het spel zelf te bepalen. Sporters moeten zich maatschappelijk kunnen ontwikkelen op basis van hun kwaliteiten in plaats van prestaties. Dat vraagt ook een andere houding van de topsporter zelf.

Aan alle (top)sporters in Nederland: neem het heft in eigen handen!

Organiseer buiten het systeem om. Je bent spelbepaler. Benut je kwaliteiten, zoek een maatje en grijp de kansen die er liggen. Zolang je net zoals Negen durft te doen, ligt de wereld voor je open.

1 Response

Leave a Reply