Laat je verrassen

Blog Laat je verrassen
8
jun

Laat je verrassen

Ik ben een dromer. Af en toe wat verloren in mijn eigen gedachten, filosoferend over het leven en wat het leven zo mooi maakt. Het is tijd dat de vriendelijke dromer ontwaakt en zijn gedachten deelt. De winterslaap is voorbij. De zon straalt immers weer volop!

“Life is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.”

De moeder van Forrest Gump was zo gek nog niet. We kunnen in het leven uit zoveel mooie smaken kiezen. Gelukkig maar. Er zitten ook minder lekkere smaken in zo’n doos. Waarom ze die er tussen stoppen? Geen idee. Ik ben in ieder geval door het zuur het zoet beter gaan waarderen. En smaken mogen natuurlijk verschillen.

Maar er is ook een keerzijde. Door de snelle en vluchtige informatiestroom kunnen we onze doos steeds makkelijker zelf vullen. We willen weten welke minuut het gaat regenen, hoeveel gram kwark we in ons eetschema mogen hebben of we kijken iedere vrije seconde van de dag op onze telefoon omdat we bang zijn iets te missen (iets waar ik me zelf ook schuldig aan maak). We kiezen daardoor, misschien onbewust, vaak voor dezelfde smaken. Op zich is hier niets mis mee, maar de diversiteit verdwijnt, de verrassing is weg.

Dat zien we bijvoorbeeld ook in het onderwijs gebeuren. De creativiteit, die juist gestimuleerd moet worden, wordt vaak geremd omdat scholen ‘targets’ moeten halen. Het talent van veel kinderen komt hierdoor niet volledig tot bloei. Uit creativiteit en enthousiasme ontstaan nieuwe ideeën, die we een podium moeten bieden. Stimuleer kinderen samen ideeën te laten ontwikkelen en deze vooral te delen. Zo komen we pas echt in beweging op weg naar geluk.

Wat ons werk zo mooi maakt, is dat we grote ontwikkelingen kunnen vertalen naar mooie kleine momenten. Iedereen, van jong tot oud, kan op zijn of haar manier het verschil maken. Als je er maar in gelooft en ook voor durft te staan. Als je ziet hoeveel kracht er in een persoon, dorp, kleine samenleving schuilt, dan is dat enorm. Ik zie het dagelijks om me heen. In mijn eigen omgeving, maar ook in mijn werk. Een mooi voorbeeld was de Grote Watershow op basisschool De Bolster in Nuth. De kinderen van groep 5 t/m 8 kregen de uitdaging om het beste idee op het gebied van water en gezondheid te bedenken en presenteren. Alle ideeën waren goed, maar de meest creatieve ideeën? Die kwamen van de jongste deelnemers uit groep 5. De minste ideeën van groep 8. Is dat toeval? Ik denk het niet.

 “Just play. Have fun. Enjoy the game.”

Wil je ook een portie geluk? Praat eens met anderen over je ideeën en stimuleer ze dat ook zelf te doen. Durf te doen! Ik daag dan ook iedereen uit. Doe iedere dag in één ding dat je niet gepland of bedacht had. Ga naar buiten zonder te weten wat het weer doet. Kies vis op gehaktdag. Vergeet je telefoon en aanschouw de wereld. Maak eens een (mentale) foto en sta even stil bij dat moment. Luister maar naar Michael Jordan, een van mijn sporthelden: “Just play. Have fun. Enjoy the game.” Zorg dat je dromen uitkomen, hoe groot of klein ze ook zijn. Zo blijft jouw doos divers gevuld.

Leave a Reply