Vreemdgaan: wanneer begin jij ermee?

San Fransisco
16
feb

Vreemdgaan: wanneer begin jij ermee?

De negende en laatste blog. Onmogelijk om alle ervaringen van een week Silicon Valley in een paar blogs samen te vatten. Uitdagend om zoveel energie en inspiratie te vertalen naar woorden. Silicon Valley dat moet je beleven! Wanneer ga jij vreemd?

Het branchevreemdgaan is mij erg goed bevallen. Maar een week Silicon Valley en San Francisco heeft mij ook geleerd anders te kijken naar ons eigen werk en onze cultuur. De filosofie in Silicon Valley heeft ook een keerzijde. Wat als je de gekte niet kunt bijhouden? In Silicon Valley, en in Amerika in algemene zin, gaat men uit van eigen kracht en mogelijkheden. Autonomie en vrijheid zijn belangrijke pijlers. Maar als je daarmee niet goed kunt omgaan, belandt je letterlijk en figuurlijk in de goot. In bijna iedere straat van San Francisco vind je zwervers. In ons hotel sprak ik met de schoonmaakster die 3 banen had om zichzelf te onderhouden. De ondernemer van Philips was in deze fase van zijn leven nog enthousiast over Silicon Valley. Maar met een gezin is die regio een ‘no go’. Huizen, kinderopvang en levensonderhoud zijn onbetaalbaar. Tweekamerappartementen worden met meerdere mensen gedeeld om het betaalbaar te houden. Hoe lang is deze bubble nog houdbaar en hoe gezond is dit op lange termijn?

De werknemers in Silicon Valley laten hierover niet het achterste van hun tong zien. Alles is ‘great’ en ze werken supergraag bij hun baas en vinden het helemaal niet erg dat ze het eerste jaar maar 10 vakantiedagen hebben. Als je even dreigt weg te zakken dan peppen de vele oneliners op straat of bij de bedrijven je wel weer op. Never stop striving for greatness! We make futures happen! Daar wil je toch onderdeel van uitmaken! Zelf houd ik het op branchevreemdgaan vanuit Nederland. Lekker veilig, maar net zo uitdagend voor onze maatstaven. Wel de lusten, maar niet de lasten!

Ik ben heel benieuwd naar andere verhalen uit Silicon Valley. Herken je iets uit mijn blogs? Heb je zelf nog andere inspiraties die je graag wilt delen? Ik hoor er graag meer over. Deel het met me.

Leave a Reply